Nieuws & updates
Terug naar overzicht

“Het zou fijn zijn als jullie ervoor kunnen zorgen dat we het snel eens worden, zodat we kunnen communiceren naar de rest van de organisatie en aan de slag kunnen gaan.” Vaak is dit de kern van de opdracht die we (van de directie of management) van onze klanten krijgen. Daar is niks mis mee. Maar er is een waardevol alternatief voor deze top-down-benadering, die vaak meer recht doet aan de kennis, kunde en emoties binnen een organisatie: deep democracy. We hebben inmiddels ervaring met deze manier van werken en maken je graag enthousiast.

De hierboven beschreven top-down-benadering, gaat vaak gepaard met een verzoek om snelheid, resultaat en doelgerichtheid. Dat kan ook met Deep Democracy, waarbij de grondhouding zo wordt verwoord: “Wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zoveel mensen, met zoveel meningen en gevoelens, met zoveel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten, zodat we mooie dingen kunnen doen met elkaar en samen van grote waarde kunnen zijn voor onszelf en onze klanten.”

Deze grondgedachte van Deep Democracy is een manier van besluiten nemen waarbij tegenstellingen en botsende meningen op respectvolle wijze met elkaar worden onderzocht, in dialoog en in discussie. Het is een zienswijze die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt en tegelijkertijd een praktische methode voor besluitvorming biedt met aandacht en waardering voor andere opvattingen en alternatieven.

Tegenstellingen, die wij als organisatie-adviseurs met regelmaat tegenkomen, komen met deze aanpak boven tafel en kunnen volgens deze methodiek op een integere wijze bespreekbaar worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het willen zijn van een flexibele en wendbare netwerkorganisatie, maar tegelijkertijd ook moeten voldoen aan van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Óf: het willen belonen van individuele talenten en kwaliteiten, maar ook behoeften aan gelijkheid en uniformiteit willen vervullen.

Benieuwd naar deze zienswijze en methode van besluitvorming? Of naar de wijze waarop wij kunnen ondersteunen bij teamontwikkeling en cultuurontwikkeling? We vertellen graag meer over onze ervaringen. Neem gerust contact met ons op.