Nieuws & updates
Terug naar overzicht

Corona bracht veel aandacht voor de IC's van ziekenhuizen en de verpleegkundigen die daar werken. Wat verdient zo iemand eigenlijk? En hoe staat dat in verhouding tot vergelijkbare functies?

Functieomschrijving

De verpleegkundige op de afdeling Intensive Care draagt zorg voor patiënten met een hoog-complexe zorgvraag door bedreiging van hun vitale functies. Deze functies dienen door de IC-verpleegkundige bewaakt, ondersteund of overgenomen te worden. De functiehouder draagt zorg voor de begeleiding van de patiënt en zijn naasten in dit ingrijpende ziekteproces en de IC-verpleegkundige is medeverantwoordelijk voor de aan hem/haar toegewezen patiënten. Aan de ene kant werkt hij/zij volgens een planning, met een aantal geplande patiënten, anderzijds wordt hij/zij verwacht bij te springen en hulp te verlenen aan acuut binnengekomen patiënten. Hij/zij is verantwoordelijk voor de zorg van mensen met een (potentieel) ernstige stoornis van één of meerdere vitale functies. De verpleegkundige werkt nauw samen met een intensivist en mag meer verpleegtechnische handelingen uitvoeren dan een 'gewone' verpleegkundige. Hij/zij is gespecialiseerd in vitale functies.

Binnen de Cao Ziekenhuizen is deze functie in het algemeen ingedeeld in FWG 55. Daarmee bedraagt het (vakvolwassen) salaris tussen de € 2.798 - en € 4.111 bruto per maand op basis van 36 uur.

Vergelijking met andere functies

Met ons benchmarksysteem Salbench is het mogelijk de beloningsgegevens objectief te vergelijken. In ons systeem zijn de beloningsgegevens en -grondslagen van zo’n 250 verschillende bedrijven opgenomen, van 40.000 medewerkers. Door functiewaardering als uitgangspunt te nemen wordt het beloningsniveau bepaald aan de hand van het functieniveau; een objectieve meetlat om beloningsgegevens van verschillende bedrijven en branches te vergelijken.
 
Als we uitgaan van de mediaan (50% van de bedrijven in de database betaalt meer, 50% betaalt minder), betaalt de BV Nederland voor soortgelijke functies een minimum-maandsalaris van € 2.853,- en een maximum-maandsalaris van € 3.990,-, op basis van twaalf betaalperioden en ongeveer 28 vakantiedagen per jaar, 36 werkuren per week, geen ADV en een eindejaarsuitkering van 8,33% (2020). Beloningsgrondslagen zijn conform de Cao Ziekenhuizen.

Conclusie

Conform de Cao Ziekenhuizen wordt maximaal ten opzichte van FWG 55 € 121,- meer betaald dan in onze referentiemarkt ‘de BV Nederland’.

Wil je meer informatie over salarisvergelijking? Neem gerust contact met ons op.