Nieuws & updates
Terug naar overzicht

Een opticien is gespecialiseerd in het uitvoeren van oogmetingen en het aanmeten van brillen. Ook heeft de opticien kennis en apparatuur in huis om te bepalen of verder onderzoek nodig is door bijvoorbeeld een optometrist, orthoptist of oogarts. Het beroep van opticien is zeer divers: advies en verkoop m.b.t. monturen en brillenglazen, het repareren van brilmonturen en slijpen van brillenglazen, het reinigen van glazen en lenzen, bijstellen van brillen en administratieve werkzaamheden horen allemaal daarbij. Een gediplomeerd opticien heeft een vierjarige opleiding op mbo-niveau 4 gevolgd. In Nederland is het beroep opticien niet gereguleerd door de overheid, waardoor iemand zich ook opticien kan noemen zonder diploma. Dit neemt niet weg dat het belangrijk is dat een opticien beschikt over een erkende vakopleiding.

Vergelijking

Naast ons eigen benchmarksysteem Salbench waarin de salaristabellen en grondslagen van zo’n 250 bedrijven zijn opgenomen, is het voor ons mogelijk beloningsgegevens te vergelijken met praktijksalarissen. Hiervoor werken we samen met een grote salarisverwerker die de beschikking heeft over zo’n 1,2 miljoen actuele salarissen binnen zo’n 120 duizend ondernemingen.

Op basis van deze gegevens verdient een opticien in Nederland tussen de € 2.156,- (D1) en € 3.551,- (D9) per maand op fulltime basis.

In deze vergelijking is ook gekeken naar het salaris tussen een opticien in de Randstad (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag) en in de rest van Nederland. Uit het salarisonderzoek blijkt dat er geen significant verschil bestaat tussen de twee ‘regio’s’. Werknemers met de functie van opticien worden dus ongeveer gelijk betaald ongeacht waar in Nederland ze werken.

Aantal waarnemingen: 112 Randstad, 242 rest van Nederland. D1: 10% van de praktijksalarissen ligt onder dit bedrag, 90% erboven D9: 10% van de praktijksalarissen ligt boven dit bedrag, 90% eronder