Nieuws & updates
Terug naar overzicht

Functieomschrijving

De kok is verantwoordelijk voor het bereiden, samenstellen en opmaken van gerechten uit verse ingrediënten en/of door leveranciers voorbewerkte en geportioneerde producten (halffabricaten). De kok werkt volgens vaste instructies m.b.t. ingrediënten, recepturen, werkmethoden en uiterlijke presentatie.

Cao-niveau en beloning

De reguliere kok is ingedeeld in schaal 4 van de cao Horeca (indeling wordt ondersteund door een NOK, waarin het verschil tussen groep 3, 4 en 5 wordt uitgewerkt). Daarmee bedraagt het (vakvolwassen) salaris tussen de € 2.279,09 en € 2.566,62 bruto per maand op basis van 38 uur.

Vergelijking

Naast ons eigen benchmarksysteem Salbench waarin de salaristabellen en grondslagen van zo’n 250 bedrijven zijn opgenomen, is het voor ons mogelijk beloningsgegevens te vergelijken met praktijksalarissen. Hiervoor werken we samen met een grote salarisverwerker die de beschikking heeft over zo’n 1,2 miljoen actuele salarissen binnen zo’n 120 duizend ondernemingen. Op basis van deze gegevens verdient een kok tussen de € 2.021,19 (D1) en € 3.041,15 (D9) per maand op fulltime basis.

De gegevens zijn gebaseerd op 2.396 waarnemingen buiten de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag).

NB. Analyse van praktijksalarissen van koks in de grote steden (134 waarnemingen) liet overigens geen sterk afwijkend beeld zien.

D1: 10% van de praktijksalarissen ligt onder dit bedrag, 90% erboven

D9: 10% van de praktijksalarissen ligt boven dit bedrag, 90% eronder