De toekomst echt voorspellen is onmogelijk, zoals je ziet aan de impact van de coronapandemie. Je kunt je echter wél voorbereiden op een aantal scenario's en daarmee zelfs voordeel halen uit onzekerheid: met scenarioplanning.
Scenarioplanning is een instrument waarbij je scenario’s ontwikkelt om de toekomst te verkennen. Je brengt complexe speelvelden met veel dynamiek en onzekerheid in beeld, waardoor de organisatie beter beeld krijgt bij de toekomst en zich daarop kan voorbereiden. Scenario’s zijn daarbij geen doel op zich maar een middel. Je gebruikt ze om te onderzoeken welke uitwerking ontwikkelingen en beslissingen hebben op de toekomst, en omgekeerd.
Kenmerkend bij scenarioplanning is dat de scenario’s vooral explorerend van karakter zijn en zich richten op zaken die je als organisatie niet onder controle hebt, op onzekerheden in de externe omgeving. Scenarioplanning helpt zo om voorbereid te zijn op veranderende eisen en wensen die de omgeving aan je organisatie stelt.
Hoe werkt scenarioplanning?
Jullie gaan systematisch en stapsgewijs de toekomst verkennen door te kijken naar verschillende externe ontwikkelingen, onder andere economische, demografische en politieke. Vervolgens vertaal je de grootste onzekerheden met de grootste impact naar toekomstscenario’s en maak je de vertaalslag naar je eigen organisatie. Wat betekenen deze scenario’s voor jouw organisatie? Voor de inrichting en je bedrijfsvoering? En natuurlijk: hoe zorg je ervoor dat organisatie en medewerkers klaar zijn voor de toekomst? Voor dat antwoord kun je vervolgens weer strategische personeelsplanning inzetten.
Kort gezegd: scenarioplanning is niet de toekomst voorspellen, maar je de toekomst vóórstellen.
Meer weten over scenarioplanning of wil je aan de slag met het verkennen van de toekomst van jouw organisatie, neem dan gerust contact met ons op!